dimarts, 30 de març del 2010

In memoriam.....

Ja fa dies que em volta pel cap.
Sense més ni més mirant la previsió del temps em va venir a la memòria l'Antoni Castejón, el primer home del temps de TV3. I vaig recordar aquell home barbut i grassonet que ens explicava el nostre esdevenir meteorològic amb un estil propi i un vocabulari que era totalment nou per a nosaltres. I entre totes les paraules que ens va enssenyar n'hi ha una que em va quedar gravada, suposo que a mi i a molts, que no és altre que la paraula "maregassa". Sempre hi havia o hi havia d'haver alguna maregassa a la vista.
Miro al diccionari i trobo la segúent definició :


[de mar]

f OCEANOG/MAR Mar amb onades que oscil·len entre 2,5 i 4 m, que constitueix el grau 5 de l'escala de Douglas.

I en la meva intimitat penso : - I què se'n ha fet de la maregassa ? Com és que ara mai no estem amenaçats per aquest fenòmen ?
Els homes del temps d'avui en dia ens alerten de mala mar i de maror, però mai de maregassa.
Penso que potser és una mostra de respecte i que no volen fer servir aquesta paraula, com si fós propietat de l'admirat Antoni. Encara que sembli mentida ens va deixar la tarda del 4 de juliol de 1988, sobtadament i sense fer soroll.
Investigo una mica i trobo una ressenya d'en Joan Arús que ens diu textualment :
Gran comunicador, era conegut popularment com a "mister maregassa", ja que va popularitzar el vocabulari meteorològic català escrit pel doctor Fontserè l'any 1948. Acostumats als "Nubes y claros con chubascos dispersos" va causar gran impacte algunes paraules avui ben normals: maregassa, calamarsa, clarianes, tamborinades, etc. La tarda d'un 4 de juliol de 1988, amb 41 anys, poc després d'haver presentat el telenotícies migdia, un sobtat infart va acabar amb la seva vida prematurament.
I fixeu-vos que de totes les paraules que ens va enssenyar, la única que no s'utilitza actualment és "maregassa".
Ja veus quin misteri !!!!


I ara gairebé 22 anys més tard em sento orfe d'Antoni Castejón i de "maregasses"......

1 comentari:

Salvador Macip ha dit...

Molt bé! És hora de reivindicar el Castejón i la maregassa!