dissabte, 14 d’agost del 2010

Edicions limitades ?

No fa massa dies, mirant que no veient la tele, em va cridar l'atenció un anunci. I fixeu-vos si em va cridar l'atenció que ara mateix no sabria dir-vos de què era. El que em va interessar va ser l'slogan (com es deu escriure en català slogan?).
La frase en qüestió era :"...de edición limitada." (L'anunci era en castellà).


Quan jo estudiava (és una manera de parlar) un senyor profesor de publicitat en una de les seves magistrals classes ens va dir que l'argument de l'edició limitada s'utilitzava amb frecuència per a donar prestigi al producte. El fet d'anunciar que de determinat producte només n'hi havia X o només se'n fabricarien X o que l'edició era numerada...donava al producte un valor afegit doncs venia a significar que allò no ho podria tenir tothom. També ens deia que aquest argument gairebé sempre s'utilitzava en productes de gama alta ( cotxes, plomes estilogràfiques, rellotges de polsera i coses d'aquestes super cares).

La primera consideració que caldria fer es que segurament no hi ha res que vulgui tenir tothom (o que com a mínim no ho necessita tothom). Per exemple, necessiten aparells d'aire condicionat els esquimals ? O necessiten ordinadors portàtils els nadius de l'Amazònia ? O necessiten plomes estilogràfiques amb plumí  d'or i iridi els nens d'Etiòpia ?
Es a dir que l'exclusivitat només la necessiten els que necessiten aquests productes, per tant, no sé si el fet de saber que no ho tindrà tothom els pot satisfer massa...
I la segona consideració i certament aplastant m'ha vingut recordant arguments d'alguns grans pensadors. Absolutament tot el que s'ha fet, es fa o es farà en aquest món son edicions limitades. Penseu-hi una mica i a veure si trobeu alguna cosa que perduri eternament en el temps o que es fabriqui, compri o vengui des de sempre i que sempre es continuarà.
Quants centenars de milers (per posar un exemple) de Seat 600 es van fabricar ? Doncs no ho sé, però el cas es que va ser una edició limitada doncs ja no es fabrica. Aquest mateix raonament ho podeu anar comprobant amb qualsevol cosa i veureu que tot son edicions limitades. És a dir que qualsevol cosa transmet un prestigi i mai no la podrà tenir tothom (tampoc no ens hi cabria tot a casa...).
I per acabar i per si algú ha pensat en que les persones no som una edició limitada, per què fa milers d'anys que se'n fabriquen i es continuen fabricant. Doncs que vagi a escoltar a en Pàniker que un dia va dir que els humans tots som terminals tard o d'hora.
I per possar-hi una nota d'humor, un dia vaig sentir un acudit que deia que un senyor que estava en un bateig li va dir a la seva dona : - Mira-ho com vulguis però això acabarà malament....
(L'acudit potser costa una mica d'entendre, però certifica d'una altra manera que tots som edicions limitades)


P.D. - Si es dissabte i plou, amb alguna cosa m'havia d'entretenir, no ?


3 comentaris:

Unknown ha dit...

Doncs trobo que t'has entretingut molt bé: m'agraden les teves reflexions. N'hauriem de ser més conscients, d'aquestes coses. Besades, Pep!

Salvador Macip ha dit...

Hi ha gent que, a més d'edició limitada, és una mica limitada, que és molt diferent...

llum ha dit...

El problema d'aquests que diu el SM és que no ho saben...